Faktori rizika za nastanak infekcije Clostridioides difficile u bolnici: sedmogodišnja prospektivna studija - Perić, Aneta; Milenković, Bojana; Putić, Vesna; Šuljagić, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2022)
Infekcija Clostridioides difficile (CDI) je jedna od najčešćih bolničkih infekcija (1). Faktori rizika (FR) za CDI kod operisanih i neoperisanih pacijenata nisu dovoljno istraživani u zemljama u razvoju, koje imaju limitirana novčana sredstva u zdravstvu (2). Cilj rada je bio da se ispita koje su razlike u FR za razvoj CDI i koji su ishodi infekcije kod operisanih i neoperisanih pacijenata lečenih u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). Prospektivna kohortna studija je sprovedena od 2011. do2017. godine u VMA. Studija je obuhvatila odrasle pacijente kod kojih je dijagnostifikovana CDI, kao i 30-dnevni mortalitet i intrahospitalni mortalitet. Pacijenti koji su primljeni u bolnicu, a nisu operisani i koji su imali potvrđenu CDI su bili u grupi neoperisanih pacijenata, dok su pacijenti u grupi operisanih bili pacijenti koji su dobili CDI nakon operacije u bolnici. Nakon 7 godina, zabeleženo je da su 553 pacijenta koji su lečeni u VMA dobili CDI, od čega je 268 (48,5%) u grupi operisanih pacijenata, a njih 285 (51,5%) je u grupi neoperisanih pacijenata. FR za razvoj CDI kod neoperisanih pacijenata su: starost pacijenata ≥ 65 godina, upotreba inhibitora protonske pumpe, hemioterapija i fluorohinoloni. FR za razvoj CDI kod operisanih pacijenata su: boravak u jedinici intenzivne terapije i upotreba cefalosporina 2. i 3. generacije. Zabeležena je statistički značajna razlika u 30-dnevnom mortalitetu (15,7% prema 25,6, p=0,006) i intrahospitalnom mortalitetu (19,8% prema 28,1%, p=0,029). Na osnovu dobijenih rezultata, uključujući i statističku značajnost u zabeleženom mortalitetu, zaključujemo da su CDI bile češće kod neoperisanih pacijenata u poređenju sa operisanima.