Primena fotopolimerizacione tehnike 3D štampe lekova u izradi dvoslojnih tableta - Adamov, Ivana; Tenić, Milica; Pešić, Nikola; Medarević, Djordje; Ivković, Branka; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Poslednjih godina, uvođenjem savremenih tehnologija, poput 3D štampe, otvorilo se novo poglavlje u načinu proizvodnje lekova i uslovilo razvoj fundamentalnih promena, pri čemu serijska proizvodnja velikih šarži pretenduje da bude zamenjena malim serijama lekova prilagođenih specifičnim potrebama pacijenata. Cilj ovog istraživanja bio je da se formulišu i izrade dvoslojne tablete primenom tehnike digitalne obrade svetlosti (DLP) koja omogućava dobijanje objekata mehanizmom nanošenja materijala “sloj po sloj” iz tečne fotopolimerizacione smole pod uticajem svetlosti. Hidrohlortiazid (HHT, 5%, m/m) i varfarin-natrijum (VRN, 5%, m/m) odabrani su kao model lekovite supstance, koje se obično primenjuju zajedno u lečenju kardiovaskularnih bolesti. Proces 3D štampanja sproveden je u prisustvu 0,10% fotoinicijatora, pri konstantnom masenom odnosu poli(etilen glikol)diakrilata i poli(etilen glikola) 400, 1:1, uz dodatak 10% vode. 3D tablete, sa svakom od aktivnih supstanci u posebnom sloju, prečnika 8,00 mm i debljine 1,50 mm, kao i kombinovane dvoslojne tablete sa HHT i VRN u pojedinačnim slojevima, uspešno su odštampane u Wanhao D8 štampaču. Prilikom ispitivanja brzine rastvaranja lekovite supstance iz pojedinačnih slojeva, došlo je do trenutnog (81,47 ± 1,47% nakon 45 min), ali nepotpunog oslobađanja VRN, dok je HHT u potpunosti oslobođen, prateći kinetiku produženog oslobađanja (98,17 ± 3,11%, nakon 8 h). Zapaženo je znatno sporije i nepotpuno oslobađanje VRN i HHT iz kombinovanih dvoslojnih tableta, nakon 8 h. Potvrđeno je odsustvo interakcija i prisustvo slojevite strukture. DLP tehnika ima potencijal da obezbedi brzu izradu kombinovanih tableta, pri čemu je neophodna dalja optimizacija formulacionih faktora u cilju postizanja potpunog oslobađanja lekovite supstance.