Ekspozom i endokrino zdravlje ljudi - Buha Djordjević, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Izraz ekspozom opisuje sve uticaje iz životne sredine kojima je pojedinac izložen od začeća do smrti. Brojni naučni dokazi ukazuju da izloženost hemikalijama koje ometaju rad endokrinog sistema, endokrinim ometačima, važnim komponentama ekspozoma, značajno doprinosi nastanku bolesti i različitim poremećajima tokom životnog veka. Međutim, malo je studija koje istražuju istovremenu izloženost endokrinim ometačima koji su u prirodi prisutni u smešama, iako baš ovaj scenario odslikava izloženost u stvarnom životu. Ovo predavanje daje kratak prikaz projekta „Dekodiranje uloge ekspozoma u endokrinom zdravlju” – DecodExpo koji finansira Fond za nauku Republike Srbije u okviru PROMIS programa. Projekat ima za cilj da pruži naučne dokaze o ulozi smeše toksičnih metal(oid)a (As, Pb, Hg, Cd, Cr, i Ni) u razvoju različitih endokrinih poremećaja i bolesti. Ovo istraživanje obuhvatilo je studije humanog biomonitoringa (HBM), ispitivanje veze ekspozoma i zdravlje, te studije na životinjama. Naime, prikupljeni su podaci o nivoima toksičnih metala u krvi kod ispitanika iz opšte populacije Srbije (435 učesnika) i matematičkim modeliranjem utvrđeni su odnosi doza-odgovor između nivoa pojedinih metal(oida)a i nivoa hormona u krvi. Protokol studije na životinjama izabran je na osnovu rezultata HBM studije, kako bi se odgovorilo na glavne izazove sa kojima se naučnici suočavaju pri sprovođenju studija o endokrinim ometačima (nemonotoni odnos doza-odgovor, dugotrajno izlaganje niskim dozama, izloženost smešama, razlike među polovima). Pored toga, ispitani su različiti parametri kako bi se obezbedio bolji uvid u molekularne, biohemijske i strukturne promene u endokrinom sistemu. Projekat otkriva važnu ulogu koju izloženost ovoj toksičnoj smeši metal(oid)a ima u ljudskom endokrinom zdravlju.