Zašto nam je potrebna baza farmaceuta i podsećanje na opis poslova mr ph? - Milijić Petrović , Valentina; Marković , Mirjana; Pavlović, Dragana; Buha Đorđević , Aleksandra; Popović , Ivana; Anđelković , Jasna; Stojkov , Svetlana; Gigov, Slobodan; Drenić, Dušan (Arhiv za farmaciju, 2022)
U Srbiji nije poznat precizan broj magistara farmacije, stepen njihovog poslediplomskog obrazovanja i radna mesta na kojima su angažovani. Broj farmaceuta zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Srbiji je poznat (podatke redovno ažurira Farmaceutska komora Srbije (FKS), jer farmaceuti moraju imati licencu i moraju biti upisani u FKS). Prema podacima FKS u Srbiji 6.814 magistara farmacije poseduje licencu za rad u zdravstvenim ustanovama. Ipak, njihov raspored i broj po apotekama, vrsta i nivoi njihovih usluga su nepoznati. Nakon promene zakonske regulative, sada sve zdavstvene ustanove imaju obavezu da se registruju preko Agencije za privredne registre, i dalje je ostao nevidljiv stvaran broj apoteka i odgovornih farmaceuta po svakoj apoteci. Veliko je pitanje i da li su svi magistri farmacije svesni svojih zakonskih obaveza, odgovornosti i profesionalnih mogućnosti. Broj magistara farmacije zaposlenih u ostalim sektorima je potpuno nepoznat. Ne postoji ni registar kolega sa završenim zdravstvenim i akademskim specijalizacijama, magistarskim i doktorskim studijama. Zakonsku mogućnost za sticanje zvanja subspecijalista u farmaciji treba iskoristiti i omogućiti dalje usavršavanje i priznavanje rada kolegama koji se bave uskostručnim farmaceutskim poslovima (npr. onkološka farmacija). Sredstva za izradu baze farmaceuta (ko su, na kojim pozicijama rade i kog su nivoa obrazovanja) su minimalna, a ljudski resursi već postoje. Potrebno je samo prepoznati važnost ovakve baze i povezati ključne zainteresovane strane (FKS, Privrednu komoru Srbije, akademiju, Savez farmaceutskih udruženja Srbije, farmaceutsku industriju). Presek zatečenog stanja putem baze farmaceuta bi omogućio dalji razvoj i unapređenje farmaceutske struke, i bio bi korak napred ka modernizaciji zdravstvenog sistema Srbije.