Formulacije propranolol-hidrohlorida za topikalnu primjenu kod infantilnog hemangioma – komparativna studija in vitro oslobađanja lijeka - Kaurin, Milica; Bubić Pajić, Nataša (Arhiv za farmaciju, 2022)
Peroralna upotreba propranolola (PRO), kao prvi izbor u liječenju infantilnog hemangioma, može ponekad uzrokovati ozbiljne neželjene efekte, kao što su bradikardija, hipotenzija i hipoglikemija. Topikalne formulacije propranolol-hidrohlorida (PRO-CL) se mogu smatrati atraktivnim izborom za selektivnu isporuku lijeka na fokalna mjesta bolesti, koja se mogu razviti na i ispod površine kože, čime se ujedno mogu riješiti i gore pomenuti problemi. Cilj ove studije je bio da se racionalizuje izbor topikalnih formulacija za PRO-CL kroz istraživanje njihovih in vitro profila oslobađanja lijeka. Konvencionalne oficinalne podloge (mast hidrofilnog vazelina, ambifilni krem, hidrofilni gel karbomera i hidrofilni gel karmeloze-natrijum), izrađene prema propisima Magistralnih formula 2008 Republike Srbije ili DAC/NRF 2018, i dvije mikroemulzije su korišćene kao nosači za izradu formulacija sa 1% (m/m) PRO-CL. In vitro testovi oslobađanja lijeka su izvođeni upotrebom Francovih difuzionih ćelija sa polikarbonatnim membranama. Dobijeni rezultati ukazuju da je oslobađanje PRO-CL bilo pod značajnim uticajem unutrašnje strukture i fizičkohemijskih osobina nosača. Kumultivna količina lijeka oslobođena iz ispitivanih uzoraka nakon 24h po jedinici površine membrane varirala je od 90,83 µg/cm2 do 3546,95 µg/cm2. Oslobađanje PRO-CL iz lipofilne podloge je bilo veoma ograničeno. Najbolji rezultati su dobijeni upotrebom hidrofilnog gela karmeloze-natrijum, što ga čini najperspektivnijom formulacijom za dermalnu isporuku lijeka. Zanimljivo je i to da je prolazak PRO-CL u receptorski medijum iz mikroemulzija bio značajno niži u odnosu na oba ispitivana gela. Rezultati trenutnog istraživanja bi mogli biti od posebnog interesa za farmaceute u javnim i bolničkim apotekama. Međutim, efikasnost testiranih uzoraka treba dodatno provjeriti korišćenjem odgovarajućih modela kože.