Značaj farmakoterapijske pismenosti za komunikaciju usmerenu prema potrebama ljudi: javnozdravstvena perspektiva i intervencije - Ubavić, Stana; Krajnović, Dušanka; Lević, Marija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Farmakoterapijska pismenost predstavlja specifičnu pismenost u kontekstu upotrebe lekova. Označava sposobnost pojedinaca da pronađe, proceni, izračuna i razume informacije o lekovima, potrebne radi donošenja odluka, bez obzira na način prenosa i sadržaj informacije (pisana, izgovorena, slika, simbol) sa ciljem smanjenja rizika od loših ishoda farmakoterapije. Adekvatna farmakoterapijska pismenost strategija je za pravilnu i bezbednu upotrebu lekova. Svakodnevno, mnogo osoba pogrešno primeni lek usled neadekvatne farmakoterapijske pismenosti. Poslednjih godina razvijeni su specifični intrumenti za procenu i intervencije usmerene ka olakšanju potreba pacijenata radi pojednostavljenja, edukacije i podrške prilikom upotrebe lekova. Ovom studijom prikazana su istraživanja farmakoterapijske pismenosti u populaciji odraslih osoba (na zdravim pojedincima i u specifičnim populacijama pacijenata). Dosadašnja istraživanja obuhvatila su različite grupe ispitanika na nivou populacije i u zdravstvenim institucijama, Razvijeno je 13 instrumenata za ispitivanje farmakoterapijske pismenosti, od kojih 9 za procenu kod određene grupe lekova, a 4 instrumenta su opšta. Većina instrumenata je uključila samo funkcionalnu i numeričku dimenziju pismenosti. U svim populacijama, kao prediktori nivoa farmakoterapijske pismenosti izdvajaju se obrazovanje, starost, pol i sposobnost samomedikacije. Osobe niže farmakoterapijske pismenosti traže asistenciju i jednostavnije informacije prilikom izdavanja lekova. Kao smernica za identifikaciju pacijenata sa nižim nivoom farmakoterapijske pismenosti kreiran je RALPH (Recognize and Address Limited Pharmaceutical Literacy) intervju sa ciljem podrške farmaceutima za lakše prepoznavanje pacijenata sa ograničenom farmakoterapijskom pismenošću. Broj istraživanja farmakoterapijske pismenosti je u porastu. Farmaceuti kao najdostupniji zdravstveni profesionalci, imaju ključnu ulogu u smanjenju konfuzije pacijenata i poboljšanju njihove farmakoterapijske pismenosti, kroz komunikaciju prilagođenu njihovim potrebama, kada procene nivo pismenosti.