Inter- i intraspecijska varijabilnost kao osnov za definisanje kvaliteta biljne droge - Marčetić, Mirjana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Za definisanje nove biljne droge i njenog kvaliteta važno je poznavati kako inter-, tako i intraspecijsku varijabilnost hemijskih sastojaka određenih vrsta jednog roda. U slučaju potencijalno novih aromatičnih biljnih droga, između ostalog, ispituje se varijabilnost sastava etarskih ulja. Cilj rada je bilo ispitivanje interspecijske varijabilnosti sastava etarskih ulja četiri vrste roda Seseli L., Apiaceae, kao i intraspecijske varijabilnosti etarskih ulja odabrane vrste S. rigidum Waldst. & Kit. Sastav etarskih ulja utvrđen je GC-FID i GC-MS metodom i rezultati su statistički analizirani (ANOVA, PCA, CDA, klaster analiza). Ispitane su antimikrobna (bujon-mikrodiluciona, checkerboard metoda), citotoksična (MTT test, protočna citometrija) i genotoksična/antigenotoksična aktivnost (Komet test) etarskih ulja odabranih populacija S. rigidum. Uočene su značajne razlike u sastavu etarskih ulja ispitivanih vrsta roda Seseli. U etarskim uljima herbi S. rigidum i S. gracile Waldst. & Kit. dominirali su monoterpenski ugljovodonici, a u uljima herbi S. annuum L. i S. tomentosum Vis. seskviterpenski ugljovodonici. Na sastav etarskih ulja najznačajnije je uticala klima, a znatno manje ispitivana populacija i podloga (serpentinit ili krečnjak). Najbolju antimikrobnu aktivnost pokazalo je etarsko ulje korena S. rigidum populacije sa visokim sadržajem falkarinola prema sojevima Candida albicans i MRSA. Takođe, uočen je sinergistički efekat navedenog ulja i određenih antibiotika. Etarska ulja korena, herbe i ploda S. rigidum ispoljila su i citotoksičnu aktivnost prema tumorskim ćelijama HeLa, LS174 i A549, dok genotoksično delovanje nije uočeno. Dodatno, etarska ulja herbe i ploda S. rigidum ostvarila su antigenotoksično delovanje. Sprovedeno ispitivanje ukazalo je na potencijal vrste S. rigidum kao izvora novih biljnih lekovitih sirovina.