Internacionalna perspektiva u razvoju novih farmaceutskih usluga - Tadić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Globalni izgled farmacije konstantno se menja. Trend smanjenja zdravstvenih profesionalaca na globalnom nivou i delimično preklapanje profesionalnih uloga zdravstvenih profesionalaca uslovljava razvoj novih farmaceutskih usluga koje često uključuju multidisciplinarnu saradnju. Razvoj farmaceutskih usluga prepoznat je i kroz više ciljeva razvoja farmacije postavljenih od strane Internacionalne farmaceutske federacije (International Pharmaceutical Federation - FIP) uključujući i ciljeve za adekvatnu edukaciju farmaceuta. Prema poslednjem izveštaju FIP farmaceutske usluge koje se pružaju na globalnom nivou, ne uključujući usluge izdavanja i snabdevanja lekovima koje su esencijalne, grupisane su u 4 kategorije: 1) usluge koje uključuju kliničko donošenje odluka za započinjanje, kontinuitet i modifikaciju lečenja; 2) pružanje usluga van apoteka; 3) skrining bolesti i 4) pružanje prve pomoći/ neposrednog zbrinjavanja pacijenata. Implementacija farmaceutskih usluga treba da bude zasnovana na naučnim principima kako bi se postigla uspešnost i održivost usluga. Nauka o implementaciji usluga ima za cilj da pruži predloge metoda i strategija za efektivniju implementaciju. Na osnovu mnogobrojnih istraživanja kreirane su teorije/okviri koji omogućavaju lakše sagledavanje svakog koraka implementacije razmatrajući tri ključna elementa: faktore/ determinante koji utiču na implementaciju, strategije i alate/ načine za procenu svakog koraka. Na osnovu prikaza novih farmaceutskih usluga na globalnom nivou i načinima za efektivniju implementaciju usluga moguće je dobiti smernice za dalji razvoj i unapređenje farmaceutskih usluga.