Procena izloženosti pembrolizumabu u različitim subpopulacijama pacijenata upotrebom farmakometrijske simulacije - Homšek, Ana; Jovanović, Marija; Miljković, Branislava; Vučićević, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Farmakokinetika monoklonskih antitela je, zbog njihovih specifičnih svojstava, veoma varijabilna među različitim pacijentima. Pored uticaja telesne mase i nivoa albumina, pretpostavlja se da na farmakokinetiku pembrolizumaba može uticati i stanje pacijenta okarakterisano ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) performans statusom i opterećenjem tumorom. Cilj ovog istraživanja bio je da se uporedi izloženost pembrolizumabu u različitim subpopulacijama pacijenata nakon primene fiksnog (200 mg) i režima doziranja po kilogramu telesne mase (2 mg/kg) svake tri nedelje. Upotrebom softvera R generisane su dve virtuelne populacije: pacijenti normalne telesne mase sa očuvanom bubrežnom funkcijom, normalnim nivoom albumina (3,4-5,8 g/dL) i dobrom prognozom (ECOG 0, nisko opterećenje); i pothranjeni pacijenti sa smanjenom bubrežnom funkcijom, hipoalbuminemiom (< 3,4 g/dL) i lošom prognozom (ECOG 1, visoko opterećenje). Simulacija je urađena pomoću već razvijenog dvoprostornog modela sa kovarijatama. Izloženost leku očekivano je veća u grupi pothranjenih pacijenata prilikom primene fiksne doze u odnosu na normalne pacijente. Kada je u pitanju primena po telesnoj masi, ekvivalentna izloženost leku primećena je u obe grupe, pošto smanjen klirens u grupi pothranjenih dovodi do postizanja sličnih koncentracija leka. U grupi normalnih pacijenata nije primećena značajna razlika između dva predložena načina doziranja.Na osnovu sprovedene simulacije očekuje se da kod svih pacijenata, bez obzira na način doziranja, bude postignuta izloženost leku koja obezbeđuje efikasnu terapiju. Kako je primena fiksne doze isplativija, a povećana izloženost pembrolizumabu kod pothranjenih pacijenata sa lošom prognozom može dovesti do pojave neželjenih reakcija, potrebno je kod ovakvih pacijenata razmotriti doziranje bazirano na terapijskom monitoringu.