Analiza koncentracija klozapina i norklozapina kod odraslih pacijenata sa shizofrenijom - Panić, Bojana; Jovanović, Marija; Lukić, Vera; Bulat, Zorica; Vučićević, Katarina; Miljković, Branislava; Milovanović, Srdjan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Atipični antipsihotik klozapin (clozapine, CLZ) se primarno koristi kod shizofrenije rezistentne na terapiju. Zbog niskog terapijskog indeksa i velike farmakokinetičke varijabilnosti, terapijsko praćenje lekova (therapeutic drug monitoring, TDM) se preporučuje (1). Cilj ovog retrospektivnog istraživanja je bio ispitivanje TDM podataka o CLZ i njegovom aktivnom metabolitu norklozapinu (norclozapine, NCLZ) kod odraslih pacijenata sa shizofrenijom. Studija je obuhvatila TDM podatke o CLZ dobijene od 69 pacijenata (22-67 godina) lečenih na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, dok su podaci za NCLZ bili dostupni od 43 pacijenta. Koncentracije u serumu su merene na Institutu za sudsku medicinu, Beograd, Srbija tečnom hromatografijom sa tandem masenom spektrometrijom (LC-MS/MS). Statistička analiza je izvršena pomoću softvera SPSS® (verzija 18). Dnevne doze CLZ kretale su se između 37,5 i 600 mg. Srednja vrednost je bila 0,285 ± 0,174 mg/L za CLZ i 0,189 ± 0,132 mg/L za NCLZ. 73,06% i 26,83% izmerenih koncentracija CLZ i NCLZ bile su izvan referentnog opsega (uglavnom ispod), respektivno. Detektovana je pozitivna korelacija (p