Izazovi četvrte industrijske revolucije: primena digitalnih tehnologija u farmaceutskoj industriji - Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Četvrta industrijska revolucija je donela sa sobom razvoj i primenu naprednih, digitalnih tehnologija, u svim segmentima razvoja i rada farmaceutske industrije: od otkrića novih aktivnih supstanci do postmarkentinškog praćenja leka. Nove, virtuelne tehnologije su: veštačka inteligencija, kvantno računarstvo, blockchain, telekomunikacije, internet stvari, proširena, virtuelna i mešovita stvarnost. U mnogim centrima istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji se koriste tehnologije veštačke inteligencije u otkriću novih aktivnih supstanci, za in silico modelovanje oslobađanja i resorpcije leka, optimizaciju sastava formulacije leka i procesa proizvodnje i simulacije kliničkih ispitivanja. Blockchain tehnologija počinje da se koristi u distribuciji lekova i olakšava pouzdano praćenje farmaceutskih proizvoda na svakom koraku lanca snabdevanja. Na ovaj način se može smanjiti na minimum mogućnost distribucije falsifikovanih lekova i obezbediti bezbednost distributivnog lanca. Virtuelna stvarnost se primenjuje za otkrivanje i dizajn lekova, omogućavajući 3D vizualizaciju molekularnih struktura lekova. U laboratorijama se primenjuje u planiranju eksperimenata; može se koristiti i u okviru farmaceutskog obrazovanja, za obuku studenata. U Mešovitoj stvarnosti, elementi iz stvarnog i virtuelnog sveta koegzistiraju, omogućavajući korisnicima da “uđu” u kombinovani svet realnog i digitalnog i da se kreću kroz njega koristeći najsavremenije alate i senzore. U farmaceutskoj industriji, Microsoft HoloLens je korišćen kao primer mešovite stvarnosti, koja će se koristiti u različitim oblastima: od sinteze i razvoja lekova, analitičkih procedura, proizvodnje, inspekcije, pa do pakovanja i čuvanja lekova. Postoji niz izazova koje treba prevazići kako bi se ubrzala upotreba novih i revolucionarnih virtuelnih tehnologija, ali su prednosti primene ovih tehnologija i mogućnosti koje pružaju u napretku farmaceutske industrije velike.