Preparati za vlasište na bazi Piretroida-Šta farmaceut treba da zna? - Bašić, Jasmina; Amidžić, Bisa; Rajić, Jelena; Antonijević, Biljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Preparati na bazi Piretroida su dostupni u obliku: šampona protiv vaši, spreja, gela i losiona za uklanjanje vaši i gnjida. Piretrin je prirodna mešavina hemikalija, prisutna u cveću iz porodice hrizantema. Piretroidi su proizvedene hemikalije po strukturi veoma slične piretrinima, ali toksičniji i za insekte, i za sisare, i duže traju u životnoj sredini. Analizom 19 preparata protiv vaši dostupnih u apotekama, utvrđeno je da 9 preparata sadrži, kao aktivnu komponentu, jednu od piretroidnih supstanci: permetrin, tetrametrin i fenotrin. Iako je toksični potencijal ove grupe jedinjenja nizak, moguće su neželjene reakcije, najčešće kao rezultat akutne toksičnosti, koja se može manifestvovati kroz poremećaje na nivou nervnog sistema ili pojavu alergijskih reakcija. Prema mehanizmu delovanja ova jedinjenja su nervni otrovi koji deluju na prenošenje nervnih impulsa. Drugi važan mehanizam dejstva je alergogeno delovanje na koži i respiratornom sistemu. Najčešće štetno dejstvo iz spektra alergijskih reakcija je pruritus, iritacija kože, eritem, peckanje, plikovi na koži sluzokoži i ekcematozne promene, dermatitis sa milijarnom crvenom papulom, iritacija očiju. Znaci neurotoksičnosti su povezani sa akutnim (inhalacionim i dermalnim) izlaganjem: abnormalni osećaji na licu (parestezija), vrtoglavica, glavobolja, mučnina, gubitak apetita, zamagljen vid i stezanje u grudima, bezvoljnost i mišićne fascikulacije. U organizam se mogu uneti oralnim, inhalacionim i dermalnim putem. Iako u preporučenim dozama za lečenje šuge i vaški, preparati na bazi piretrina i piretroida, retko izazivaju neželjena dejstva, od izuzetne je važnosti da farmaceut upozori i dodatno informiše pacijente o pravilnom načinu upotrebe ovih preparata, naročito zbog češće upotrebe u pedijatrijskoj populaciji koja pokazuje povećanu osetljivost.