Procena dnevnog unosa polifenola u ishrani odraslih u Srbiji - Rajić, Jelena; Šobajić, Sladjana; Vidović, Bojana; Bašić, Jasmina; Živković, Vladimir (Arhiv za farmaciju, 2022)
Veliko interesovanje poslednjih godina posvećeno je povećanom unosu voća, povrća i pozitivnom uticaju na zdravlje.  Ovaj efekat pripisuje se i antioksidansima. U najznačajnije prirodne antioksidanse ubrajaju se sekundarni metaboliti biljaka, polifenoli. Epidemiološke studije ukazuju da je povećan unos voća i povrća povezan sa smanjenjem incidence različitih vrsta bolesti. Cilj ovog rada  je,  da se na osnovu literaturnih podataka o sadržaju polifenola u pojedinim namirnicama, na osnovu podataka o unosu namirnica dobijenih iz Biltena – Anketa o potrošnji domaćinstva, 2019. (Republički zavod za statistiku, Republika Srbija), kao i literaturnih podataka o unosu, proceni unos polifenola  kod odraslog stanovništva Republike Srbije. Na osnovu literaturnih podataka o sadržaju polifenola u različitim grupama namirnica utvrđeno je da sledeće grupe namirnica mogu biti izvori polifenola u ishrani odraslog stanovništva Republike Srbije: povrće, voće, kafa, čaj, kakao, čokolada, vino, jezgrasto voće i voćni sokovi. Koristeći podatke Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, kao i literaturnih podataka za sadržaj polifenola u namirnicama koje su izvor polifenola u ishrani odraslog stanovništva Srbije izvršena je procena unosa polifenola. Dnevni unos polifenola kod odraslog stanovništva u Beogradu na osnovu dobijenih podataka iz Ankete o potrošnji domaćinstva za 2019. godinu i uzimajući u obzir namirnice koji su po literaturnim podacima izvor polifenola u ishrani odraslog stanovništva srbije  iznosi oko 500 mg. Potrebno je povećati unos polifenola u ishrani stanovništva Republike Srbije.