Digitalna pismenost zdravstvenih radnika u apotekama - Andrić, Sanja; Odalović, Marina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Današnji profesionalni standardi zahtevaju od zdravstvenih radnika u apotekama da poseduju određeni stepen digitalne pismenosti. Ciljevi rada bili su: ispitivanje dosadašnjih iskustava zdravstvenih radnika u apotekama kada je u pitanju upotreba digitalnih tehnologija, samoprocena stečenih znanja i veština, kao i ispitivanje stavova i analiza potreba za unapređenjem digitalnih kompetencija. Korišćen je posebno dizajniran upitnik u papirnoj formi koji je distribuiran zaposlenima u Apotekarskoj ustanovi „Benu“. Ukupno 94,3% ispitanika svakodnevno koristi digitalne tehnologije na poslu, dok za pretragu stručne medicinske literature i literature o lekovima digitalne tehnologije koristi 89,8% ispitanika. 9,7% ispitanika je završilo dodatni formalni program ili kurs. Farmaceuti svoju digitalnu pismenost procenjuju statistički značajno višom ocenom u odnosu na farmaceutske tehničare, 3,67±0,79 prema 3,44±0,63 (p