Biokompatibilne nanoemulzije fluocinolonacetonida za poboljšan tretman psorijaze vlasišta: fizičko-hemijske i in vitro performanse - Ilić, Tanja; Stanković, Tijana; Pantelić, Ivana; Dobričić, Vladimir; Savić, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Uprkos relativno velikom broju različitih farmakoterapijskih pristupa, lečenje psorijaze vlasišta još uvek predstavlja veliki izazov. Kako bi se poboljšala penetracija topikalno primenjenih kortikosteroida u psorijatične lezije kože, i istovremeno, smanjila verovatnoća pojave neželjenih efekata, tokom poslednjih godina sve veća pažnja je usmerena ka razvoju nanonosača. Stoga, cilj ove studije je bio razvoj biokompatibilnih nanoemulzija za poboljšanu isporuku fluocinolonacetonida (FA) u kožu, primenom homogenizacije pod visokim pritiskom uz variranje različitih formulacionih i procesnih parametara. Nakon fizičko-hemijske karakterizacije (veličina kapi i distribucija kapi po veličini, zeta potencijal (ZP), pH i električna provodljivost) i ispitivanja stabilnosti, in vitro ispitivanje oslobađanja i permeacije sprovedeno je kako bi se procenilo da li i u kojoj meri razvijene nanoemulzije utiču na isporuku FA u/kroz kožu u poređenju sa konvencionalnim, komercijalno dostupnim preparatom (Sinoderm® krem, Galenika, Srbija). Karakterizacija razvijenih nanoemulzija potvrdila je prisustvo kapi u nanometarskom opsegu -30 mV, bez značajnih promena tokom godinu dana čuvanja na sobnoj temperaturi, nezavisno od sastava formulacije (10 i 20% m/m uljane faze) pri odabranim procesnim parametrima (10 ciklusa, 800bar, 50ºC). In vitro ispitivanje oslobađanje/peremacije kroz sintetsku polikarbonatnu membranu/epidermis kože uha svinje ukazalo je na superiornost razvijenih nanoemulzija u pogledu isporuke FA kroz kožu u poređenju sa Sinoderm® kremom kao referentnim uzorkom. Posebno, formulacija nanoemulzija na bazi lecitina izrađena sa 10% uljane faze (trigliceridi srednje dužine lanca i oleinska kiselina) predstavlja obećavajuću strategiju za isporuku FA u psorijatičnu kožu, istovremeno obezbeđujući relativno jednostavnu primenu u predelu vlasišta, i posledično, poboljšanu adherencu pacijenata.