Novi biomarkeri u procjeni rizika za razvoj preeklampsije - Antonić, Tamara; Ardalić, Daniela; Vladimirov, Sandra; Marković, Gorica; Cabunac, Petar; MIhajlović, Marija; Miković, Željko; Stefanović, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Uprkos značajnom napretku u poboljšanju ishoda trudnoće poslednjih decenija, predviđanje rizika i terapija preeklampsije su još uvijek veliki izazovi u kliničkoj praksi. Cilj ove studije je bio ispitivanje biomarkera koji se ne koriste u rutinskoj praksi u proceni rizika za razvoj preeklampsije. U studiji je učestvovalo 90 žena sa visokorizičnim trudnoćama, od kojih je 20 razvilo preeklampsiju do kraja trudnoće. Biohemijski parametri su određivani između 12. i 13. nedelje gestacije. Rezultati studije su pokazali da su žene koje su razvile preeklampsiju imale više koncentracije latosterola, markera sinteze holesterola (p