Praćenje interakcija lekova kod starijih pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate i kardiovaskularnim oboljenjima - Lazarević, Katarina; Marković, Aleksandra; Vezmar Kovačević, Sandra; Jovanović, Marija; Ćulafić, Milica; Kovačević, Milena; Vučićević, Katarina; Miljković, Branislava (Arhiv za farmaciju, 2022)
Benigna hiperplazija prostate (BHP) predstavlja nekancerozno uvećanje prostate povezano sa simptomima donjeg urinarnog trakta i spada u najčešća oboljenja starijih muškaraca. Kako su u ovom dobu uobičajeni komorbiditeti, pre svega kardiovaskularna (KVS) oboljenja, može se očekivati veliki broj klinički značajnih interakcija lekova. Svrha ove studije bila je analiza učestalosti i vrste potencijalnih interakcija u terapiji starijih pacijenata sa BHP i KVS oboljenjem. Sprovedeno retrospektivno istraživanje uključilo je 93 muškaraca starijih od 65 godina, obolelih od BHP i hipertenzije ili nekog KVS oboljenja. Podaci o pacijentima su prikupljani iz medicinske dokumentacije. Potencijalne interakcije su identifikovane i procenjivane korišćenjem Lexicomp® elektronske baze podataka. Deskriptivna analiza je obavljena u programu Microsoft® Office Excel 2010. Prosečna starost ispitanika iznosila je 75,3±6,05. Broj lekova u terapiji bio je u rasponu od 2 do 13. Pet ili više lekova primenjivalo je 72,04% pacijenata. Detektovano je ukupno 509 interakcija, od kojih  čak 467 spada u klinički značajne (C, D, X). Najveći broj identifikovanih interakcija pripada klasi C (85,46%), dok je 4,91% iz klase D, a samo 1,38% iz klase X. U okviru klase X, koja ukazuje da treba izbegavati istovremenu primenu kombinacije lekova, najčešće se javljala interakcija između dva α-blokatora. Zabeleženo je 412 farmakodinamskih i 47 farmakokinetičkih interakcija. Dvojni mehanizam je detektovan kod 29 interakcija, a 21 se odvijao nepoznatim mehanizmom. Rezultati studije upućuju da uključivanje farmaceuta u praćenje pacijenata sa BHP može biti korisno, imajući u vidu značajan broj identifikovanih klinički značajnih interakcija.