Uloga zdravstvenih radnika u uslovima globalnih pandemija - stavovi studenata - Milošević Georgiev, Andrijana; Krajnović, Dušanka; Hadžibegović, Nela; Šesto, Sofija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Brojne epidemije obeležile su ljudsku istoriju, bilo izazvane ljudskim faktorima ili prirodnim katastrofama i nepogodama. U uslovima epidemija i zdravstveni radnici postaju ranjivi, a kao prioritet stavljaju potrebe svojih pacijenata iznad sopstvenih. Cilj istraživanja je ispitati stavove studenata u vezi sa obavezama zdravstvenih radnika u uslovima globalnih pandemija na uzorku od 268 studenata Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa namenski kreiranim upitnikom. Prosečna starost je bila 21,41±2,11. Dominiraju osobe ženskog pola (87,3%), sa pete godine studija (35%) i sa završenom srednjom stručnom školom (52,2%). Većina ispitanika (91%) smatra da izborom profesije svesno prihvataju mogućnost izlaganja visokom riziku od infektivnih bolesti. Međutim, 67,5% studenata nije u potpunosti upoznato sa svim rizicima koji karakterišu profesiju zdravstvenog radnika i rad sa obolelim pacijentima rizičnim po njihovo zdravlje, kao ni sa načinom sopstvene zaštite i više od polovine (56%) odbilo bi da pruži adekvatno medicinsko zbrinjavanje visoko rizičnom pacijentu ako nemaju odgovarajuću zaštitu. Dobijeni rezultati ukazuju da postoji određeni nivo brige za bezbenost zdravstvenih radnika u uslovima globalne pandemije.