Hemijski sastav i antioksidantna aktivnost žućkastog sporiša (Achillea nobilis L. subsp. neilreichii (Kerner) Velen.) - Radovanović, Katarina; Hitl, Maja; Božin, Biljana; Bijelić, Katarina; Prpa, Blagoje; Aćimović, Milica; Gavarić, Neda (Arhiv za farmaciju, 2022)
Vrste roda Achillea su široko rasprostranjene lekovite biljke sa poznatom tradicionalnom primenom od davnina. Achillea nobilis L. subsp. neilreichii (Kerner) Velen., u narodu poznata kao žućkasti sporiš, rasprostranjena je na teritoriji istočne Srbije, Suve planine i Kosova (okolina Peći). Zbog raširene tradicionalne primene, značajno je da se detaljno prouče hemijski sastav i biološke aktivnosti vrsta roda Achillea rasprostranjenih u Srbiji, pa je cilj ovog rada bio da se odrede hemijski sastav i antioksidantna aktivnost infuza žućkastog sporiša. U pripremljenom infuzu određen je sadržaj ukupnih fenola metodom po Folin–Ciocalteu. Ukupni flavonoidi određeni su spektrofotometrijski praćenjem formiranja kompleksa sa AlCl3. Hemijska karakterizacija izvršena je visokoefikasnom tečnom hromatografijom. Antioksidativno delovanje infuza ispitano je spektrofotometrijski određivanjem „skevindžer“ aktivnosti na 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), hidroksil (OH•) radikal i nitrozo (NO•) radikal, kao i ispitivanjem redoks potencijala pomoću FRAP testa i određivanjem inhibicije lipidne peroksidacije u Fe2+/H2O2 sistemu indukcije. Sadržaj ukupnih fenola u ispitivanom infuzu je 33,52 mg ekvivalenata galne kiseline po gramu suvog ekstrakta, dok je sadržaj ukupnih flavonoida 6,79 mg ekvivalenata kvercetina po gramu suvog ekstrakta. U infuzu su dominantno prisutne fenolne kiseline od kojih su najzastupljenije rozmarinska (13,34 mg/g suvog ekstrakta) i p-kumarna kiselina (12,74 mg/g suvog ekstrakta). Infuz je pokazao sposobnost da neutralizuje slobodne radikale pri srednje visokim koncentracijama. Za razliku od rezulata ostalih antioksidativnih testova, pomoću analiziranog infuza nije postignuta inhibicija lipidne peroksidacije. Ispitivana biljka predstavlja dobar izvor fenolnih jedinjenja sa utvrđenim antioksidantim delovanjem.