Poređenje sekundarnih metabolita dve vrste divizme - Grigorov, Maja; Pavlović , Dragana; Tadić, Vanja; Nešić, Ivana; Zlatković, Bojan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Cvet, list i koren divizmi se koriste u tradicionalnoj medicini različitih zemalja za lečenje brojnih poremećaja. Za nekoliko vrsta roda Verbascum su dokazane različite farmakološke aktivnosti: antiinflamatorna, antioksidativna, antimikrobna, antivirusna, antitusična, itd. Prethodnim fitohemijskim studijama utvrđeno je prisustvo različitih klasa sekundarnih metabolita, kao što su: iridoidi, feniletanoidni glikozidi, flavonoidi, saponini, itd. Ova studija je imala za cilj identifikaciju i poređenje sastojaka etanolnih ekstrakata cvetova i listova Verbascum phlomoides i V. speciosum. Biljni materijal je prikupljen u okolini Bosilegrada, a ekstrakti su pripremljeni metodom perkolacije. RP-HPLC analiza uz DAD detekciju je korišćena za identifikaciju i kvantifikaciju. Identifikacija svih komponenti izvršena je korišćenjem standarda, a hromatogrami su snimani pod istim uslovima. Rezultati su prikazani u mg/g suvog ekstrakta. Prema našim rezultatima, svi uzorci imali su visok sadržaj feniletanoidnog glikozida verbaskozida (1,46-43,49), značajne količina iridoida aukubina (18,82-101,13) i katalpola (26,48-59,13), flavonoida i fenolnih kiselina. Neki flavonoidi i fenolne kiseline su prisutni u obe vrste i u oba biljna organa, dok su drugi rezervisani za list/cvet ili jednu od ispitivanih vrsta, tj. ekstrakt listova V. speciosum sadrži luteolin-7-O-glukozid (8,27); ekstrakt listova V. phlomoides hrizoeriol (0,22); ekstrakt cvetova V. phlomoides cimetnu kiselinu (9,87) i ekstrakt cvetova V. speciosum apigenin (0,84). Možemo zaključiti da su ovi ekstrakti bogati sekundarnim metabolitima i da su potrebna dalja ispitivanja farmakoloških aktivnosti i nove potencijalne primene.