Razvoj bolničke apotekarske prakse u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti: DEVELOPMENT OF HOSPITAL PHARMACY PRACTICE IN THE SPECIAL HOSPITAL FOR ADDICTIVE DISEASES - Zdravković, Nataša; Ristić, Jelena; Milošević Georgiev, Andrijana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti (SBBZ) dobija status ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite i referentnog centra za bolesti zavisnosti 2007. godine. Obavlja delatnosti iz oblasti: psihijatrije, neurologije, interne medicine, biohemijsko-toksikološke dijagnostike, farmaceutske delatnosti, psihologije, specijalne pedagogije, socijalne zaštite. Prikazane su prelomne tačke u razvoju apotekarske službe u SBBZ u prethodnih 60 godina, primenom metode istorijske analize za period od 1958.godine do danas. Dispanzer za lečenje alkoholičara i borbu protiv alkoholizma osnovan je 1958. godine u Beogradu i u njemu počinje sa radom bolnička apoteka u sklopu Kliničkog odeljenja za alkoholizam. Narednih četiri decenije prerasta u Institut za alkoholizam (1968. god.), “Institut za alkoholizam i narkomaniju” 1973. godine, a 1980. godine menja naziv u Zavod za bolesti zavisnosti. Ova zdravstvena ustanova ulazi u sastav OOUR-a Klinika za psihijatriju i neurologiju (1987.god.), koja je bila jedna od radnih organizacija Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović-Dedinje”. Zavod za bolesti zavisnosti je osnovan 1992. godine, izdvojio se iz KBC i od  2007. godine radi kao SBBZ (1). Osamostaljivanjem bolnice, bolnička apoteka je organizaciono pripala laboratoriji i bolničku farmaceutsku delatnost je obavljao samo jedan farmaceut (2). Broj zaposlenih se menjao ali ne u srazmeri sa obimom poslova u bolničkoj apoteci, da bi mnogo kasnije, 2020. godine bolnička apoteka postala izdvojena, samostalna organizaciona jedinica sa zaposlenim 1 specijalistom farmacije i 1 farmaceutskim tehničarom. Može se zaključiti da je transformacija zdravstvene ustanove imala malog uticaja na rad bolničke apotekarske službe jer je u svim prelomnim tačkama uvek postojao farmaceut kao jedino stručno lice, nosilac poslova u bolničkoj apoteci.