Farmaceutska porodica Draškoci i njen društveni doprinos razvoju Svilajnca i okoline - Matić, Jelena; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
U Srbiju je prispeo veliki broj medicinskih stručnjaka nakon objavljivanja međunarodnog konkursa i donošenja zakona o apotekama 1865. godine. Plemićka farmaceutska porodica Draškoci se u potrazi za boljim životom preselila 1868. godine iz Slovačke u Beograd. Cilj ovog rada je da se utvrdi značaj i društveni doprinos porodice Draškoci privrednom i kulturnom životu tadašnje varošice Svilajnca. Julije Draškoci otvorio je prvu apoteku u Svilajncu 24. aprila 1875. Po osnivanju gimnazije 1877. godine, predavao je besplatno gimnastiku, fiziku i hemiju u toj školi. Bavio se vinogradarstvom, voćarstvom, stočarstvom i pčelarstvom. Začetnik je planinarstva u Resavi i Srbiji, i inicijator đačkih ekskurzija. Bio je jedan od osnivača Resavske štedionice 1885. godine. Osnovao je Resavsko streljačko društvo 1891. godine. Od njegovo desetoro dece samo je sin Viljem  završio, kao i on, studije farmacije u Beču, i nastavio da vodi apoteku svog oca sve do njene nacionalizacije 1949. godine. Viljem je bio aktivni član Gimnastičkog društva i potpredsednik Sokolskog društva. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Svilajnčani će porodicu Draškoci pamtiti po izuzetnom doprinosu razvoju gradskog i društvenog života, a apotekara Vilijema posebno i po tome što je tokom Drugog svetskog rata spasio od streljanja nekoliko svojih sugrađana.