Životni stilovi zastupljeni u populaciji studenata farmacije - Milošević Georgiev, Andrijana; Krajnović, Dušanka; Šesto, Sofija; Stamatović, Sara (Arhiv za farmaciju, 2022)
Zdravlje mladih jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravog potencijala nacije i zato je njegovo očuvanje i jačanje prioritet nacionalnog nivoa. Primenjivanje zdravih životnih navika od ranog detinjstva utiče na smanjenje mogućnosti pojave različitih poremećaja u kasnijem životnom dobu. Cilj rada je bio ispitati ponašanja i stavove studenata Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u vezi sa zdravim stilovima života. Prikupljanje podataka sprovedeno je u novembru 2019. godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu na 290 ispitanika; dominantno sa četvrte godine studija (41,7%). Upotreba duvana zastupljena je kod 11,7%, a preko polovine (61,7%) konzumira alkohol i kafu (75,2%). Kada je u pitanju ishrana, voće svakodnevno konzumira 22,4% studenata, povrće 40,7%, a meso 41%. Ishranu u restoranima brze hrane praktikuje 68,5% ispitanika. Samo 3,5% ispitanika prijavljuje da obavlja svakodnevno osnovnu fizičku aktivnost. Redovan san ima 71,6% studenata. 27,2% studenata ne može svojim finansijskim statusom sebi da priušti zdrav stil života. Rezultati ukazuju da su u studentskoj populaciji u nedovoljnoj meri zastupljeni zdravi stilovi života te su intervencije u promenama navika studenata poželjne.