Efekti personalizovane kozmetike na osnovne parametre kože praćeni neinvazivnim biofizičkim merenjima - Emeti Vidović, Ana; Ivetić, Zorana; Stanivuković, Aleksandra; Terzić, Dejan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Personalizovani pristup nezi kože predstavlja rastuću oblast kozmetičke industrije. Glavna prednost personalizovane kozmetike je mogućnost odabira sastojaka u skladu sa in vivo merenjima i praćenjem parametara kože. Cilj studije bio je procena efikasnosti personalizovanih krema. U studiji je učestvovalo 90 zdravih volontera, prosečne starosti 35,1±12,8, od kojih su 78 (86%) žene i 12 (13,3%) muškarci sa dominantno dehidriranom kožom (n=54, 60%). Multi Probe Adapter (Courage & Khazaka, Germany) je korišćen za analizu sledećih parametara kože lica: hidratacija, površinski sadržaj sebuma, eritem/melanin indeks i pH kože na čelu, bradi i obrazima. Merenja su izvedena dva puta, pre i posle korišćenja personalizovanih krema. Volonteri su koristili personalizovane kreme, dva puta dnevno tokom tri meseca. Hidratacija je značajno porasla (41,4±12,5 do 53,1±11,1; p