Doprinos prvih žena farmaceuta razvoju apotekarske službe u Zrenjaninu - Radoš, Ljubica; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Danas u farmaciji dominiraju žene. Istorijski podaci pokazuju da je to donedavno bila muška profesija. Medjutim, sredinom  devetnaestog veka ženama se u svetu dozvoljava bavljenje apotekarstvom, a mogućnost da žene studiraju i vode apoteku dobijaju na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek. Cilj rada je bio da se prikaže položaj i životni put prvih žena farmaceuta na teritoriji današnjeg Zrenjanina. Primenjena je dokumentaciona i istorijska analiza. Univerziteti na prostoru današnje Vojvodine primaju prve žene na studije farmacije u Ugarskoj (1895) i Austriji (1900). Prva žena, vlasnik apoteke na teritoriji Vojvodine je Ilona Halmoš Sege (1884-1944), koja je diplomirala farmaciju 1908. godine u Budimpešti. Prvu apoteku „Kod Svetog Stevana” otvorila je u Šupljaji, 1913. godine, a 1918. je prešla u Petrovgrad (današnji Zrenjanin) gde je kupila apoteku „Kod krune”. Iz međuratnog perioda zabeleženi su podaci o borbi apoteka za promete, kao i žalbe i nesuglasice vlasnika apoteka. Još jedna farmaceutkinja Vera Nikolić (1910-1989), kao kći farmaceuta i vlasnika apoteke „Kod anđela”, Emila Nikolića, preuzima od njega apoteku u međuratnom periodu, koju je vodila do nacionalizacije pedesetih godina prošlog veka, kada njena apoteka postaje „Šesta narodna apoteka”, a  ona nastavlja da radi kao farmaceut do penzionisanja. Prve žene u farmaciji u Zrenjaninu su radile, borile se sa konkurecijom i opstale kao vlasnici apoteka više decenija, a njihov rad su prekinule istorijske ratne okolnosti. Iako u manjini, razvijale su i održavale apotekarstvo, i time dale doprinos razvoju zdravstva u ovom delu Banatskog regiona.