Fizičko-hemijska karakterizacija formiranja polielektrolitnih kompleksa hitozan/ksantan guma kao nosača ibuprofena - Ćirić, Ana; Djekić, Ljiljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mešanjem disperzija suprotno naelektrisanih polimera dolazi do uspostavljanja međumolekulskih interakcija i formiranja polielektrolitnih kompleksa (PEK). Ove interakcije mogu biti različite jačine i obima, na šta može uticati i prisustvo lekovite supstance u kompleksu. Cilj ovog istraživanja bila je fizičko-hemijska karakterizacija formiranja placebo i PEK sa ibuprofenom na bazi hitozana (H) i ksantan gume (KG). Tok procesa formiranja PEK praćen je merenjem transmitance, koja se smanjivala dodavanjem disperzije KG, sa ili bez ibuprofena, u disperziju H čija je inicijalna transmitanca bila 97,53±0,64%. Kod placebo PEK finalna transmitanca bila je 11,51±2,98%, a kod PEK sa ibuprofenom 0,29±0,10%. Smanjenje transmitance ukazalo je na očekivano formiranje kompleksa uspostavljanjem interakcija između polimera i ibuprofena. Disperzija H imala je njutnovski tip proticanja, a disperzije KG sa i bez ibuprofena i PEK hidrogelovi, pseudoplastično proticanje sa tiksotropijom. Maksimalni prividni viskoziteti (ηmax na 22,2 s-1) PEK hidrogelova bili su 1,65±0,06 Pa·s (placebo PEK) i 2,18±0,04 Pa·s (PEK sa ibuprofenom), što je bilo veće u poređenju sa dinamičkim viskozitetom disperzije H (0,09±0,01 Pa·s) i ηmax disperzije KG bez (0,20±0,00 Pa·s) i sa ibuprofenom (0,22±0,00 Pa·s). Izmereni porast maksimalnog prividnog viskoziteta u PEK hidrogelovima potvrdio je formiranje PEK i uspostavljanje karakterističnih interakcija između njegovih komponenata. Veći prividni viskoziteti odgovarali su jačim i obimnijim interakcijama unutar PEK. Interakcije su bile jače u PEK sa ibuprofenom u odnosu na placebo PEK, pa se može pretpostaviti da bi se inkorporiranjem ibuprofena u PEK moglo postići njegovo kontrolisano oslobađanje iz nosača.