Terapijski monitoring levetiracetama kod kombinovanih terapija - Damnjanović, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Levetiracetam (LEV) je jedan od novijih i najčešće korišćenih antiepileptičnih lekova. Sa jedinstvenim načinom delovanja, LEV se pokazao efikasnim u lečenju različitih tipova napada, kako kod odraslih, tako i kod dece starije od mesec dana. Smatra se antiepileptičnim lekom sa idealnim farmakokinetičkim profilom, zahvaljujući brzoj i potpunoj crevnoj resorpciji, zanemarljivom vezivanju za proteine plazme i nehepatičkom metabolizmu. Zbog svog povoljnog profila, visokog stepena efikasnosti i niskog rizika od interakcija kvalifikuje se kao pogodan kandidat za kombinovanu antiepileptičnu terapiju. Rutinski terapijski monitoring koncentracija LEV nije uobičajen u kliničkoj praksi. Međutim, uprkos dobroj podnošljivosti i jednostavnom doziranju, nedavna istraživanja usmeravaju pažnju na faktore koji mogu da izmene farmakokinetiku LEV. Kada se razmatra kombinovana antiepileptična terapija u okviru koje se primenjuje LEV, sve veći broj studija naglašava da se može očekivati izmenjena farmakokinetika LEV kod pacijenata na politerapiji. U skladu sa tim, posebna pažnja je posvećena terapijskom monitoringu LEV tokom istovremene primene sa drugim antiepileptičnim lekovima koji indukuju ili inhibiraju enzime zbog njihovog potencijalnog uticaja na farmakokinetiku LEV. Budući da veliki broj faktora može uticati na farmakokinetički profil LEV, monitoring koncentracija predstavlja važan korak u individualizaciji terapijskog pristupa neophodnog za kontrolu napada bez neželjenih efekata. U skladu sa tim, terapijski monitoring LEV može biti koristan u poboljšanju ishoda kombinovane antiepileptičke terapije, kao i kod pacijenata sa izmenjenim fiziološkim stanjima (pedijatrijski i stariji pacijenti, trudnice sa epilepsijom).