SUR2A: Zaštitnik srca? - Jovanović, Aleksandar (Arhiv za farmaciju, 2022)
SUR2A je protein koji služi kao regulatorna podjedinica sarkolemalnih ATP-senzitivnih kalijumovih (KATP) kanala. Ovi kanali povezuju intraćelijski metabolizam sa membranskim potencijalom. Ustanovljeno je da porast nivoa ovog proteina u srčanom mišiću štiti srce od različitih vrsta metaboličkih stresova, uključujući i ishemiju. Povećanje SUR2A dovodi do porasta broja KATP kanala, što ima za posledicu njihovu raniju aktivaciju tokom ishemije i povećanje nivoa ATP-a. Aktivacija KATP kanala skraćuje akcioni potencijal i time sprečava ulazak Ca2+, dok povećani subsarkolemalni nivo ATP-a osigurava energiju za vitalne procese u okolini kanala. Razmatrano je kako povećati ekspresiju SUR2A u srcu na efikasan i siguran način. Dva moguća pristupa su se pokazala odgovarajućim. Jedan je pristup genske terapije virusom koji sadrži SUR2A, a drugi je nikotinamid, forma vitamina B3 koja se retko koristi u kliničkoj praksi. Na eksperimentalnim životinjama je pokazano da unos relativno malih doza ovog vitamina štiti srce od ishemije povećanjem nivoa SUR2A u srcu. Povećani nivo SUR2A ne samo da nema neželjena dejstva nego i produžava život čak i zdravih životinja. Na osnovu svih ovih istraživanja, verujemo da strategije zasnovane na SUR2A protiv srčane ishemije zaslužuju da se ozbiljno razmatraju u kliničkoj praksi. Korišćenje nikotinamida u ovom kontekstu je posebno zanimljivo, jer je ovaj vitamin poznat kao bezbedna supstanca koja ima malo neželjenih efekata, posebno u dozama u kojima povećava nivo SUR2A. Ovakva terapija bi bila koristan dodatak sadašnjim načinima lečenja ishemijske srčane bolesti i ostalih bolesti gde je povećana otpornost srca prema stresu poželjna.