Procena kvaliteta života kod pacijenata sa hroničnim bolestima - Damjanović, Maja; Kovačević, Milena; Musić, Nina; Vezmar Kovačević, Sandra; Miljković, Branislava (Arhiv za farmaciju, 2022)
Kvalitet života je postao značajan aspekt praćenja ishoda terapije u istraživanjima i svakodnevnoj praksi. Cilj istraživanja bila je procena kvaliteta života u odnosu na karakteristike pacijenata ili terapije. U istraživanje su uključeni odrasli pacijenti (≥18 godina) sa najmanje jednom hroničnom bolešću. Za procenu kvaliteta života korišćen je upitnik Euro-Qol 5D-5L. Statistička obrada podataka izvršena je primenom softvera SPSS (ver 27). Analizom su obuhvaćena 193 pacijenta, većinom žene (72%), prosečne starosti 53,7±17,3 godina (opseg 21-91). Polifarmacija (≥5 lekova) je bila prisutna kod 23,4%, dok je 19,2% pacijenata imalo polimorbidnost (≥3 bolesti). Najzastupljenije su bile bolesti cirkulatornog sistema (54,9%), endokrine, bolesti ishrane i metabolizma (36,3%) i muskuloskeletnog sistema (20,2%). Dobru kontrolu bolesti prijavilo je 68,4% pacijenata. Prosečna vrednost QoL iznosila je 71,1±18,6 (opseg 7-100). Određeni stepen problema sa pokretljivošću prijavilo je 46,1%, brigom o sebi 5,7%, obavljanjem svakodnevnih aktivnosti 36,3%, bolom ili nelagodnošću 58%, prisustvom anksioznih ili depresivnih osećanja 46,9%. Vrednost QoL bila je statistički značajno viša kod pacijenata koji su naveli da imaju dobru kontrolu bolesti (p=0,006), dok je bila značajno niža kod pacijenata na polifarmaciji (p