Zabrinutost u vezi sa primenom lekova kod pacijenata sa hroničnim respiratornim oboljenjima - Kovačević, Milena; Ćulafić, Milica; Roganović, Maša; Jovanović, Marija; Vučićević, Katarina; Vezmar Kovačević, Sandra; Miljković, Branislava (Arhiv za farmaciju, 2022)
Uverenja pacijenata mogu značajno uticati na stepen adherence i ishode terapije hroničnih oboljenja. Cilj istraživanja bila je procena negativnih stavova (zabrinutosti) odraslih pacijenata prema primeni terapije u lečenju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Upitnik je obuhvatio demografske, podatke o terapiji, podatke o kontroli bolesti (modified Medical Research Council–mMRC u HOBP, i Asthma Control Test–ACT u astmi), i stavovima u pogledu zabrinutosti (Beliefs about Medicines Questionnaire-BMQ). Korišćena je petostepena Likertova skala (1-uopšte se ne slažem, do 5–u potpunosti se slažem). Analiza je izvršena primenom SPSS softvera (ver. 27). Istraživanjem je obuhvaćeno 145 pacijenata, 80 sa HOBP (55,2%) i 65 sa astmom (44,8%). Adekvatna kontrola bolesti zabeležena je kod 42% (45% mMRC