Fenotipovi rezistencije Acinetobacter baumannii izolata iz hemokultura u bolnici tercijarnog nivoa tokom dvogodišnjeg perioda: Juli 2019 - Juli 2021 - Luković, Bojana; Bašić, Jasmina; Pecarski, Danijela; Ivanović, Marina; Krsmanović, Slavica; Zornić, Sanja (Arhiv za farmaciju, 2022)
Karbapenem-rezistentan Acinetobacter baumannii (KRAB) je zahvaljujući sposobnosti da razvije rezistenciju na sve trenutno dostupne antibiotike i izazove ozbiljne bolničke infekcije posebno kod teških pacijenata u jedinicama intenzivne nege svrstan u preteće patogene u bolničkoj sredini. Cilj ove studije bio je da ispita učestalost izolacije Acinetobacter baumannii sojeva iz hemokultura uzorkovanih pacijentima hospitalizovanim u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac tokom dvogodišnjeg perioda (Juli 2019 - Juli 2021). Acinetobacter baumannii izolovan iz pozitivnih hemokultura inkubiranih u automatizovanom sistemu Bact/ALERT (bioMérieux, France) identifikovan je u rutinskom radu laboratorije. Osetljivost na β-laktamske antibiotike, aminoglikozide, tetracikline, fluorohinolone i trimetoprim-sulfametoksazol urađena je disk difuzionom metodom (Bio-Rad, UK). Minimalne inhibitorne koncentracije ispitane su za kolistin ComASP Colistin (Liofilchem, Italy) testom, a za tigeciklin bujon mikrodilucionom metodom u Miler Hinton bujonu (Bio-Rad, UK). Izolati su klasifikovani na multirezistentne, ekstenzivno rezistentne i panrezistentne (1). U razdoblju obuhvaćenom studijom iz uzoraka krvi izolovano je 195 nerepetitivnih Acinetobacter baumannii sojeva, od kojih su većinu (75,9%) činili izolati iz COVID-19 perioda. Iako se u odnosu na pre-COVID-19 period broj izolata utrostručio statistički značajne razlike u osetljivosti na antimikrobne agense nije bilo. Svi izolati su ispoljili rezistenciju na karbapeneme. Kod 192 (98,5%) izolata detektovan je istovremeno multirezistentan i ekstenzivno rezistentan fenotip, a tri (1,5%) je bilo panrezistentno. Svi panrezistentni sojevi izolovani su tokom COVID-19 perioda.  Rezultati ove studije pokazuju zabrinjavajuću činjenicu o prevalenciji KRAB izolata uz trenutno limitirane terapijske mogućnosti, a Svetska zdravstvena organizacija je KRAB uvrstila na listu prioritetnih rezistentnih patogena za koje je neophodan razvoj novih antimikrobnih agenasa (2).