Značaj interakcija lekova u proceni rizika od krvarenja pri primeni oralne antikoagulantne terapije - Kovačević, Milena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Oralni antikoagulantni (OAK) lekovi imaju značajno mesto u terapiji pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom (AF), jer dovode do smanjenja rizika od moždanog udara za 60-70%. Dostupan je veći broj alata za procenu rizika od krvarenja koji olakšavaju procenu odnosa korist/rizik. Cilj rada bila je procena rizika od krvarenja primenom HAS-BLED, ATRIA i ORBIT skora kod pacijenata sa AF na terapiji OAK. Dalje, vršena je identifikacija potencijalnih klinički značajnih lek-lek interakcija (LLI) koje mogu povećati rizik od krvarenja, a nisu uključene kao element skorova. Sprovedena je retrospektivna opservaciona studija na odeljenju kardiologije Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa. Za procenu LLI korišćena je LexiInteract baza. Istraživanjem su obuhvaćena 124 pacijenta. Visok rizik od krvarenja identifikovan je kod 10,5% primenom HAS-BLED, kod 4,8% primenom ATRIA, dok nijedan pacijent nije označen kao visokorizičan primenom ORBIT skora. Prevalenca LLI koje mogu dodatno da povećaju rizik od krvarenja iznosila je 18,5%. Identifikovano je šest različitih vrsta LLI sa antagonistima vitamina K, koje mogu povećati rizik od krvarenja: lekovi u terapiji depresije, hiperaciditeta, hipotireoze, antidijabetici, statini  i propafenon. Sve LLI bile su klase rizika C, odnosno zahtevaju pojačan monitoring pacijenta ili korekciju režima doziranja. Nedostatak opšte klasifikacije rizika LLI u LexiInteract bazi je što se ne razmatra prisustvo drugih faktora rizika kod pacijenta, koji mogu povećati mogućnost za pojavu neželjenih ishoda. Primera radi, u literaturi je pokazano je da je prisustvo kardiovaskularnih oboljenja značajan faktor farmakokinetičke i farmakodinamske varijabilnosti lekova. Procena LLI može dati značajan doprinos u boljem sagledavanju rizika od primene lekova i zbrinjavanju pacijenata sa AF.