Najčešći uzročnici akutnih trovanja u pedijatrijskoj populaciji - Vukomanović, Predrag; Petrović, Bojana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Akutna trovanja kod dece imaju ogroman sociomedicinski značaj. Najčešće se dešavaju nepažnjom osoba koje ih čuvaju. Nastaju kratkotrajnim unosom u većim količinama različitih toksičnih supstanci u organizam deteta. Zavisno od vrste toksične supstance, opšteg stanja i uzrasta deteta kao i načina unosa javljaju se različite kliničke manifestacije koje mogu da dovedu do čak i ozbiljnih trovanja sa teškim posledicama, pa i letalnog ishoda. Najčešće kliničke manifestacije su na gastrointestinalnom traktu, zatim koži i očima, dok je mali broj otrovane dece čije stanje zahteva hospitalizaciju na odeljenju za intezivnu negu. Mortalitet je nizak. Terapijski pristup podrazumeva primenu suporativne terapije i specifičnih mera. Cilj rada je sagledavanje opštih karakteristika akutnih trovanja kod dece na osnovu relevantne literature. Rezultati ukazuju da je broj prijavljenih trovanja 2018. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bio 2.621.242, od toga 60% trovanja je bilo kod dece ispod 20. godina. Pet najčešćih uzročnika izloženosti toksičnim supstancama kod dece starosti 5 godina ili manje bili su kozmetički proizvodi/sredstva za ličnu higijenu (12,1%), sredstva za održavanje higijene u domaćinstvu (10,7%), analgetici (9,04%), stranatela/igračke/ostalo (6,87%) i topikalni preparati (4,69%). U većini zemalja akutna trovanja se najčešće javljaju kod dece ispod 6 godina. Prevencija je najvažniji vid borbe protiv akutnog trovanja kod dece. Ona zahteva ozbiljniji sveobuhvatni pristup celokupnog društva uz podizanje svesti roditelja i staratelja o značaju bezbednog čuvanja lekova i hemikalija u domaćinstvu.