Translaciona formulacija mikroigala kao sistema za isporuku lijeka: izazovi i aktivne strategije - Vučen, Sonja (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mikroigle predstavljaju novu tehnologiju koja je u početku razvijena za minimalno invazivnu dostavu terapijskih molekula koje nisu mogle prodrijeti u kožu. Njihova upotreba brzo se proširila i za druge primjene, kao što je oftalmološka gastrointestinalna, mukozna i bukalna isporuka lijeka, kao i uzorkovanje i ispitivanje intersticijalne tečnosti u koži. Rastvorljive mikroigle nude posebno atraktivnu strategiju isporuke lijekova i vakcina zbog nekoliko svojih prednosti u poređenju s čvrstim ili šupljim mikroiglama. Međutim, pokazalo se da je translacija rastvorljivih mikroigala iz istraživačkih laboratorija u uspješne ljekovite proizvode vrlo izazovan i zahtjevan zadatak zbog nekoliko ključnih faktora koji se moraju uzeti u obzir. Ova prezentacija će pružiti uvid u pomenute faktore, kao i pregled materijala i metoda korištenih za izradu rastvorljivih mikroigala, te mogućnost njihove izvodljivosti na industrijskom nivou. Osim toga, sigurnost i regulatorni aspekti mikroigala kao potenciajnih medicinskih proizvoda ce takođe biti razmatrani.