Stečena znanja studenata farmacije u vezi sa racionalnom upotrebom antibiotika kroz kurikulume fakulteta - Milošević Georgiev, Andrijana; Krajnović, Dušanka; Petković, Marija; Jambrek, Jakov; Šesto, Sofija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Otkriće antibiotika značajno je smanjilo stopu smrtnosti i produžilo životni vek. Sa druge strane, neracionalna upotreba antibiotika dovela je do pojave da su bakterije rezistentne na veći broj antibiotika. Mnoge zemlje širom sveta donose određene strategije za upotrebu antibiotika. Sastavni delovi ovih strategija su edukacije zdravstvenih radnika kao i KAP istraživanja (znanja, stavova i ponašanja) studenata zdravstvenih fakulteta u vezi sa racionalnom upotrebom antibiotika. Cilj istraživanja je bio da se putem online upitnika ispitaju znanja studenata farmacije u vezi sa racionalnom upotrebom antibiotika na nivou Srbije. Istaživanje je sprovedeno na 5 fakulteta u Srbiji na kojima postoji odsek farmacija, na svim godinama studija. Uzorak je bio određen kao 10% studenata od ukupnog broja na svakoj godini studija. Istraživanje je sprovedeno tokom juna i jula 2019. godine. U istraživanju sprovedenom online učestvovalo je 375 studenata. Prosečan broj godina ispitanika bio je 22,15±1,78. Najveći procenat studenata (86,9%) je odgovorio da je modul o racionalnoj upotrebi antibiotika (lekova) u okviru studijskog programa Farmacija potreban. Znanja ispitanika proverena su kroz 15 pitanja. Ukupan procenat tačnih odgovora u upitniku bio 85,2%. Najveći procenat ispitanika je imao 14 tačnih odgovora (32%), dok je na svih 15 pitanja tačno odgovorilo 16,8%. Procenat znanja je uglavnom rastao od prve ka završnoj godini studija. Znanja studenata farmacije u vezi sa racionalnom upotrebom antibiotika, na nivou Srbije, su na visokom nivou i svesni su problema antimikrobne rezistencije kao i neracionalne upotrebe antibiotika.