Kako je pandemija uticala na korišćenje društvenih mreža i mentalno zdravlje? - Morić, Sandra; Mudrov, Emira; Kostić Valčić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Cilj istraživanja je ispitivanje pacijenata o stavovima o korišćenju društvenih mreža tokom pandemije i o uticaju pandemije na mentalno zdravlje u tri zemlje regiona (Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija).  Istraživanje je sprovedeno u decembru 2021. godine na uzorku od 303 pacijenata. Upitnik koji su, elektronskim putem, farmaceuti dali korisnicima farmaceutske delatnosti sadržao je 16 pitanja od kojih su najznačajnija sledeća. Da li je pandemija Covid-19 uticala na povećanje potrebe za korišćenjem društvenih mreža? Da li ste na nekoj društvenoj mreži tražili preporuku za preparat na biljnoj bazi za smirenje/spavanje?(1) Smatrate li da je tokom pandemije Covid-19 zanemarena svest o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja? U istraživanju se došlo se do sledećih saznanja: Na pitanje „Kakve je osećaje u Vama izazivala pandemija, 95 ispitanika je odgovorilo da se oseća dobro, dok ostale prati depresija, anksioznost, umor, poteškoće sa opuštanjem ili koncentracijom. Većina ispitanika (79,9%) se izjasnila da je pandemija uticala na povećanje vremena provedenog na društvenim mrežama, a njih 128 je koristilo društvene mreže kao izvor zdravstvenih saveta. Razlog zabrinutosti je zanemarena svest o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja tokom pandemije Covid-19(2), sa čime se složila većina ispitanika (90,8%). Približno trećina ispitanika je svoje zdravstveno stanje ocenilo kao dobro dok 68,7% ima neki vid poremećaja ili poteškoća vezanih za mentalno zdravlje. Dobijeni rezultati pokazuju da je pandemija u velikoj meri uticala na mentalno zdravlje ljudi i uzrokovala porast korišćenja društvenih mreža. Na osnovu rezultata možemo u budućnosti preduzeti mere u vidu promocije i zaštite mentalnog zdravlja ali i lečenja ove posledice pandemije.