Značaj očuvanja metaboličkog zdravlja u trudnoći: projekat "Ispitivanje strukture i funkcije HDL-a u trudnoći" - Zeljković, Aleksandra; Vekić, Jelena; Ardalić, Daniela; Spasojević-Kalimanovska, Vesna; Ivanišević, Jasmina; Gojković, Tamara; Vladimirov, Sandra; Mihajlović, Marija; Antonić, Tamara; Vujčić, Sanja; Miković, Željko; Stefanović, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Insulinska rezistencija, hiperlipidemija, oksidativni stress i stanje inflamacije niskog stepena, koji se u negravidnom stanju povezuju sa razvojem endotelne disfunkcije i aterosklerozom, u trudnoći predstavljaju adaptivne mehanizme koji omogućavaju pravilan rast i razvoj fetusa, a ne ugrožavaju zdravlje trudnice. Specifičnost dislipidemije koja se razvija u trudnoći, a koja nije karakteristična za dislipidemiju u negravidnim stanjima, jeste porast koncentracije holesterola u lipoproteinskim česticama visoke gustine (high density lipoprotein, HDL). Međutim, HDL je mnogo više od sadržaja holesterola u njemu.  Ovaj lipoprotein ima izuzetno kompleksnu i heterogenu strukturu i ispoljava vazodilatatorne, antioksidativne, antiinflamatorne i antitrombogene efekte. Iako je gubitak funkcionalnosti ovog lipoproteina u patogenezi kardiovaskularnih bolesti detaljno ispitan i potvrđen, njegova uloga u očuvanju metaboličkog zdravlja u trudnoći još uvek nije rasvetljena. Projekat "Ispitivanje HDL-metaboloma u  cilju unapređenja ishoda trudnoće" bavi se istraživanjem povezanosti obrazaca promena strukture i funkcionalnosti HDL (HDL-om) sa različitim ishodima trudnoće. Sofisticiranim analitičkim metodama, određuje se HDL-om u visokorizičnim trudnoćama, kao i trudnoćama bez komplikacija.  Izdvajaju se komponente HDL-oma koje imaju drugačiji obrazac promene tokom visoko rizičnih trudnoća i ispituje se njihov značaj u proceni rizika za razvoj komplikacija u trudnoći. Poseban aspekt ovog istraživanja odnosi se na ispitivanje molekularnih mehanizama ključnih za remodelovanje HDL tokom trudnoće, kao i potencijalne povezanosti metaboličkog statusa majke tokom trudnoće sa budućim kardiometaboličkim zdravljem majke i deteta. Ovako opsežno ispitivanje trebalo bi da pruži jasniji prikaz uloge HDL u očuvanju metaboličkog zdravlja tokom trudnoće i, kao takvo, predstavljaće polaznu tačku za dalja istraživanja u ovoj oblasti.