In vitro citotoksična i antiinflamatorna aktivnost ekstrakata i frakcija Bruckenthalia spiculifolia - Pavlović, Dragana; Stojanović, Nikola; Zlatković, Bojan; Radulović, Niko; Kovačević, Nada (Arhiv za farmaciju, 2022)
Prema našim prethodnim istraživanjima, Bruckenthalia spiculifolia Rchb. (Ericaceae) poseduje jaku antioksidativnu aktivnost, a hidrogel sa 2% etanolnog ekstrakta cveta i lista ove biljne vrste pospešuje zarastanje rana. Pripremljeni su etanolni ekstrakti listova, cvetova i nadzemnog dela biljne vrste B. spiculifolia, kao i frakcije dobijene sistematskom ekstrakcijom rastvaračima rastućeg polariteta tečno-tečno frakcionisanjem nadzemnih delova biljke. Za procenu lokalne antiinflamatorne aktivnosti ukupno osam različitih ekstrakata i frakcija korišćeni su izolovani peritonealni makrofagi pacova. MTT test je služio za određivanje citotoksičnosti, a model produkcije NO izazvane lipopolisaharidom za in vitro kvantifikaciju antiinflamatornog potencijala. Eksperimentalne procedure sa životinjama su usklađeni sa zahtevima Evropske unije. Peritonealni makrofagi pacova su sakupljeni peritonealnim ispiranjem i korišćeni za obe procedure. Fitohemijska analiza je izvršna pomoću RP-HPLC sa DAD detekcijom. Testirani uzorci su statistički značajno smanjili sposobnost makrofaga da metabolišu MTT i to uglavnom na dozno-zavisan način. Svi oni su takođe značajno inhibirali proizvodnju NO iz makrofaga stimulisanih lipopolisaharidom, što se može dovesti u vezu sa njihovom citotoksičnom ili antiinflamatornom aktivnošću. Kvantifikovana polarna jedinjenja (naročito kvercetin-3-O-glukozid) mogu biti povezana sa boljim antioksidativnim i antiinflamatornim efektima, kao i sa nižim citotoksičnim potencijalom. Zaista, frakcije dobijene sa etil acetatom i vodom, ali i etanolni ekstrakt dobijen nakon uklanjanja lipida petroletrom, su pokazale najbolje efekte. Izloženi rezultati ukazuju na to da vrstu B. spiculifolia treba dalje ispitati u cilju pronalaženja novih prirodnih antiinflamatornih agensa.