Bioaktivni sastojci hrane i imunitet - Djuričić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Brojni vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u funkcionisanju urođenog i adaptivnog imunskog sistema. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je odobrila zdravstvene izjave za vitamine A, B6, folate, B12, C i D i minerale Zn, Se, Fe i Cu na osnovu naučnih procena njihovog doprinosa normalnom funkcionisanju imunskog sistema. Učestvuju u održavanju fizičke barijere (koža, mukozne membrane), celularnom odgovoru, regulaciji inflamacije, proliferaciji i diferencijaciji B i T ćelija. Pored esenijalnih nutrijenata i drugi bioaktivni sastojci kao što su alfa-lipoinska kiselina, kvercetin, probiotici, omega-3 masne kiseline, stimulišu imunološki odgovor. Vitamin C održava redoks homeostazu i štiti ćelije od oksidativnog oštećenja, regeneriše druge važne antioksidanse (glutation, vitamin E), moduliše produkciju citokina i smanjuje nivo histamina. Vitamin D povećava oksidativni potencijal makrofaga, redukuje ekspresiju proinflamatornih i povećava ekspresiju antiinflamatornih citokina. Minerali Zn, Se, Mg su važni u proizvodnji i metabolizmu antitela i u održavanju imunološke tolerancije. Omega-3 masne kiseline su prekursori signalnih molekula i specijalizovanih medijatora koji iniciraju rezoluciju inflamacije. Omega-3 masne kiseline moduliraju neke od funkcija imunskih ćelija kao što su makrofage i neutrofili, aktiviraju antigen-specifične odgovore stvarajući antitela i dugotrajnu zaštitu specifičnu za isti patogen.  Probiotici utiču na urođeni i adaptivni imunski odgovor tako što regulišu funkcije imunskih ćelija i smanjuju upalne procese. Zbog svoje sposobnosti da posreduje u inflamatornim putevima, alfa-lipoinska kiselina ima ulogu u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja. Kvercetin promoviše povećanje antioksidativnih enzima i neenzimskih antioksidanasa, kao i ekspresiju specifičnih proinflamatornih medijatora i hemokina. Sva navedena biološki aktivna jedinjenja pokazuju značajan potencijal u imunološkom odgovoru.