Skrining konstituenata etarskog ulja Satureja montana u potencijalnom lečenju COVID 19 primenom kompjuterskih metoda - Vasilić, Đorđe; Erić, Slavica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Konstituenti esencijalnog ulja Satureja Montana (SM) ispitivani su u cilju razjašnjenja njihovog potencijalnog delovanja na viruse koji se mogu inkorporirati u genetski materijal, kao što su SARS CoV 2 i HIV. Hemijske strukture konstituenata (34) esencijalnog ulja SM su prikazane i optimizovane korišćenjem programa ChemDraw ultra 8.0 i Chem3D Pro 8.0. Predviđanje potencijalnih interakcija za svaki konstituent sa velikim brojem bioloških targeta izvršeno je u programu SwissTargetPrediction. Rezultati ukazuju na to da konstituenti, sa odgovarajućom predviđenom verovatnoćom, stupaju u interakcije sa određenim targetima koji mogu biti od značaja za dejstvo na viruse na posredan ili neposredan način, od kojih su najznačajniji adenozinski receptor tipa 1, UDP-glukuronozil transferaza, receptor-zavisni transportni kanali, alfa receptor aktiviran proliferatorom peroksizoma, GLI 2, kao i neki drugi targeti. S obzirom da su u ovom radu ispitivani samo konstitenti esencijalnog ulja SM, potrebno je izvršiti dodatne studije konstituenata ukupnog sadržaja SM, u različitim rastvaračima, radi sagledavanja  potencijala ove lekovite biljke u terapiji viremija, pre svega pretpostavljenoj inhibiciji transkripcije virusa.