In vitro procena i karakterizacija lek-plazma protein interakcije - Obradović, Darija; Vujić, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Karakterizacija interakcije novosintetisanih jedinjenja sa plazma proteinima je rutinski deo procesa proizvodnje i otkića novih lekova. Slobodna koncentracije lekovite supstance zavisi od stepena vezivanja za proteine plazme, što posledično utiče na njen terapijski efekat, absropciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje. Najznačajniji plazma proteini su humani serumski albumin (HSA), lipoproteini i alfa-1 kiseli glikoproteini (AGP). Tečna hromatografija se uspešno koristi za in vitro procenu afiniteta vezivanja lekovite supstance za plazma proteine primenom modifikovane silika gel stacionarne faze sa HSA-om ili AGP-om, i korišćenjem mobilne faze čiji sastav simulira fiziološke uslove. Za širok spektar 33 farmakološki aktivnih jedinjenja koja uključuju  inhibitore dipeptidil peptidaze IV, inhibitore angiotenzin konvertujućeg enzima, β-blokatore, blokatore kalcijumovih kanala i ligande serotoninskih/dopaminskih receptora ispitana je interakcija sa HSA-om u uslovima reverzno-fazne tečne hromatografije. Lek-plazma protein interakcija je definisana na osnovu mehanizma zadržavanja na HSA stacionarnoj fazi, primenom metode retencionog modelovanja, kao i izdavajanjem najznačajnijih strukturnih karakteristika koje utiču na retenciono ponašanje. Utvrđeno je da male strukturne razlike, koje se ogledaju u različitoj lipofilnosti i polarnosti, utiču na interakciju sa HSA-om. Kvadratnim modelom je uspešno definisano retenciono ponašanje ispitivanih jedinjenja. Izokratski (logk(14%)) i ekstrapolisani retencioni faktor (b0(LSS)) su pokazali visok stepen slaganja sa eksperimentalno dostupnim i in silico procenjenim afinitetom za HSA. Ustanovljeno je da strukturna svojstva (broj dvostrukih veza, aromatični prstenovi, benzil, arlil supstituenti) i naleketrisani fragmenti površine molekula značajno utiču na HSA interakciju. Dobijeni rezultati se mogu uspešno primeniti u daljoj optimizaciji strukturnih karakteristika novosintetisanih jedinjenja i postizanja željenih terapijskih i farmakokinetičkih ciljeva.