Pregled razvoja i mogućnosti upotrebe SMAC mimetika: Da li se radi o magičnom oružju u lečenju karcinoma? - Almuradova, Elvina; Malik, Durr-E-Shahwar; Yousaf, Sara; Ahmad Farooqi, Ammad (Arhiv za farmaciju, 2022)
Izostanak apoptoze dovodi do preživljavanja i nekontrolisanog umnožavanja ćelija karcinoma. Istraživači koji se bave opštim i kliničkim ispitivanjima proučavali su mnoštvo centralnih regulatora apoptoze. SMAC/DIABLO (sekundarni mitohondrijski proizveden aktivator kaspaze) privukao je izuzetnu pažnju zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti da izazove apoptotičku smrt. Stoga različiti timovi interdisciplinarnih istraživača rade na razvoju i usavršavanju SMAC mimetika koji bi mogli značajno da inhibiraju rast primarnih i sekundarnih tumora.
Keywords: SMAC mimetici; lečenje karcinoma; apoptoza; metastaza; inhibicija rasta tumora