Stav pacijenata i psihijatara o trenutnom stanju farmakoterapije depresije u Srbiji i mogućnosti uvođenja personalizovane farmakoterapije i njenim potencijalnim efektima - Jeremić, Aleksandra; Milosavljević, Filip; Opanković, Ana; Jukić, Marin (Arhiv za farmaciju, 2022)
Upotreba antidepresiva je u stalnom porastu. Iako raste količina dokaza o korisnosti personalizovanog doziranja lekova u lečenju depresije, još uvek postoji veliki otpor i skepticizam među lekarima i regulatorima u pogledu primene CYP450 genotipizacije i terapijskog praćenja lekova u psihijatrijskoj kliničkoj praksi. Cilj ove studije je bio da se kvantifikuju mišljenja psihijatara i pacijenata sa tri velike psihijatrijske klinike u Beogradu, u Srbiji, i da se ispita koji zahtevi treba da budu ispunjeni da bi se izvršile promene u kliničkim smernicama ili preporukama za doziranje antidepresiva. Svi učesnici su popunili anonimni upitnik koji je izrađen na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Upitnik je popunilo 44 učesnika, od kojih 14 psihijatara i 30 pacijenata koji se trenutno leče od depresije. Dodatno je kontaktiran i jedan stručnjak za farmakologiju. Distribucija ocena mišljenja je poređena između psihijatara i pacijenata nakon vizuelnog pregleda violina dijagrama. Naši rezultati pokazuju da psihijatri uglavnom imaju pozitivno mišljenje o personalizovanom doziranju u psihijatriji i da bi se pacijenti većinski pridržavali novih pristupa u farmakoterapiji depresije. Međutim, malo je verovatno da bi regulatorna tela u Srbiji brzo ažurirala svoje smernice, čak i ako bi se pojavili adekvatni dokazi.
Keywords: veliki depresivni poremećaj; precizna medicina; terapijsko praćenje lekova; Farmakogenetika