Antiaritmički efekti novosintetisanih derivata propafenona - Ivković, Branka; Opačić, Dragan; Džudović, Boris; Crevar, Milkica; Gojković-Bukarica, Ljiljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Dobro je poznato da prisustvo različitih hemijskih grupa u molekulima leka utiče na njegova farmakološka svojstva. Cilj našeg istraživanja je ispitati da li novosintetisani derivati ​​propafenona, s promenama u benzilnoj grupi, imaju drugačiji efekat na aritmiju u odnosu na propafenon. 5OCl-PF i 5OF-PF su derivati ​​propafenona sa -Cl ili –F supstituentom na orto položaju benzilnog dela. Za proveru njihovog antiaritmičnog efekta koristili smo in vivo model na pacovima sa aritmijom izazvanom akonitinom. 5OCl-PF je ubrzao pojavu supraventrikularnih prevremenih otkucaja (SVPB) i smrt više nego akonitin. Sve životinje lečene sa 5OCl-PF razvile su ventrikularne prevremene otkucaje (VPBS i VPBB) i paroksizmalnu ventrikularnu tahikardiju (PVT). 5OF-PF je imao negativan hronotropni efekat i potencirao atrijalnu ekscitabilnost (više SVPB). Pozitivno je uticao na pojavu i vreme početka supraventrikularne tahikardije, VPBS i PVT. Na osnovu dobijenih rezultata se može zaključiti da novosintetisani derivati propafenona nemaju bolji antiaritmijski efekat od polaznog jedinjenja. U budućnosti, istraživanje će biti usmereno ka sintezi hemijski drugačijih derivata i ispitivanju njihovog antiaritmijskog efekta.
Keywords: derivati propafenona; eksperimentalna aritmija; akonitin; pacovi