Terapija najčešćih respiratornih infekcija kod dece - Basa, Mihail; Sovtić, Aleksandar (Arhiv za farmaciju, 2022)
Akutne respiratorne infekcije predstavljaju najčešću grupu infektivnih oboljenja u pedijatrijskoj populaciji. Iako su unapređenje zdravstvene zaštite i program vakcinacije doveli do značajnog snižavanja incidence pojedinih respiratornih infekcija, zbog zastupljenosti u naročito vulnerabilnim pedijatrijskim kategorijama kakve su odojačka i predškolska populacija, uz čestu nemogućnost adekvatnog razlikovanja virusne i bakterijske etiologije, koja rezultuje nekritičkom upotrebom antibiotika, akutne respiratorne infekcije ostaju značajan javnozdravstveni izazov. U cilju racionalne primene antibiotika i sveukupnog unapređenja dijagnostičkih načela i terapijskog pristupa, akutna respiratorna oboljenja su predmet razmatranja brojnih publikacija i vodiča dobre kliničke prakse. Nespecifičnost kliničkog ispoljavanja, uz heterogenu distribuciju uzročnika bolesti i različita anatomska i fiziološka svojstva dečijeg respiratornog sistema tokom različitih perioda rasta i razvoja, stvorili su potrebu za individualizacijom terapijskog pristupa, koji može značajno da se razlikuje među različitim slučajevima.  Dok smernice nacionalnih vodiča ističu nesumnjivu i ključnu korist od širokozastupljene simptomske terapije kod mnogih pacijenata, primena antibiotika i kortikosteroidne terapije biva indikovana u odabranim slučajevima sa teškom kliničkom slikom. Odluka o izboru antibiotika donosi se u zavisnosti od kliničkog stanja, pretpostavljenog uzročnika i lokalne epidemiološke slike. Respiratorna potpora (kiseonična terapija i/ili arteficijalna ventilacija) rezervisane su za pacijente koji se zbog posebno teške kliničke slike i pridruženih komplikacija leče u bolničkim uslovima.
Keywords: akutne respiratorne infekcije; racionalna primena antibiotika