Značaj farmakokinetike u doziranju lekova kod pedijatrijskih pacijenata - Jovanović, Marija; Vučićević, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Optimizacija doziranja lekova kod pedijatrijskih pacijenata u rutinskoj kliničkoj praksi i procena doze pre započinjanja kliničkih studija je i dalje značajan izazov. Pedijatrijska populacija se razlikuje od odraslih pacijenata u odgovoru na lekove, što je uzrokovano izmenjenom farmakokinetikom i/ili farmakodinamikom, a odgovor može varirati i među decom različitog uzrasta. Međutim, najveće razlike u odnosu na farmakokinetičke profile odraslih pacijenata primećuju se kod dece mlađe od 2 godine. Sazrevanje jetre i bubrega, kao i promene u udelu telesnih tečenosti i masnog tkiva u odnosu na ukupnu telesnu masu, smatraju se glavnim izvorima farmakokinetičke varijabilnosti. Dakle, pored specifičnih farmakodinamičkih karakteristika, razumevanje razvojnih promena u resorpciji, raspodeli i eliminaciji leka je fundamentalno za optimizaciju efikasnosti i bezbednosti terapije. Ovaj rad sumira farmakokinetičke promene tokom detinjstva, zajedno sa uticajem razvojnih promena na izračunavanje doze leka. U kliničkoj praksi se obično koriste režimi doziranja zasnovani na starosti i telesnoj masi. Uprkos preporukama za doziranje na osnovu godina i/ili telesne mase, i dalje se uočava varijabilnost u farmakokinetici i farmakodinamičkom odgovoru, što ukazuje na potrebu za praćenjem pacijenata i optimizacijom režima doziranja prema fiziološkim karakteristikama, karakteristikama bolesti i terapiji.
Keywords: deca; sazrevanje; razvoj; farmakokinetička varijabilnost; režim doziranja