Ukupan broj leukocita, diferencijalna krvna slika i njihovi indeksi u diabetes mellitus-u tip 2-Revijalni članak - Klisić, Aleksandra; Kotur-Stevuljević, Jelena; Ninić, Ana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Zbog povećane prevalence komplikacija povezanih sa gojaznošću, naročito diabetes mellitus-a tip (DM2), posebna pažnja se posvećuje različitim adipokinima i citokinima, tj. biomarkerima koje luči uvećano visceralno masno tkivo. Pomenuti medijatori inflamacije smanjuju insulinsku senzitivnost vršeći uticaj na signalne puteve insulina. Ukoliko ovi procesi potraju duže dolazi do pojave insulinske rezistencije i DM2, sa tipičnim nalazom hronične inflamacije niskog stepena. Ovaj revijalni članak akcenat stavlja na određene hematološke parametre koji odražavaju stepen inflamacije, kao što je broj leukocita, njihove podvrste, kao i indeksi izvedeni iz istih. Ovi parametri su lako merljivi, ekonomski isplativi i široko dostupni u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.Bolje poznavanje promena navedenih hematoloških parametara u DM2, pored biomarkera glikoregulacije, može omogućiti lekarima pravovremenu reakciju kada se radi o pacijentima sa ovim metaboličkim poremećajem.
Keywords: dijabetes; leukociti; gojaznost; neutrofili; inflamacija