Molekularni biomarkeri u multiploj sklerozi - Michaličková, Danica; Öztürk, Hatice Kübra; Das, Debanjan; Bukhari, Syed Osama; Slanař, Ondřej (Arhiv za farmaciju, 2022)
Multipla skleroza (MS) je veoma heterogena bolest u pogledu radioloških, patoloških i kliničkih karakteristika i terapijskog odgovora, uključujući i efikasnost i bezbednosni profil tretmana. Shodno tome, postoji velika potražnja za biomarkerima koji osetljivo i specifično reflektuju specifične aspekte heterogenosti MS, i koji mogu pomoći u boljem razumevanju dijagnoze bolesti, prognoze, predviđanja odgovora na lečenje, kao i u razvoju novih tretmana. Trenutno, kliničke karakteristike (npr. stopa relapsa i progresija bolesti) i snimanje magnetnom rezonancom igraju najvažniju ulogu u kliničkoj klasifikaciji i proceni toka MS. Molekularni biomarkeri (npr. oligoklonalne imunoglobulin G (IgG) trake, IgG indeks, anti-akvaporin-4 antitela, anti-interferon-beta i anti-natalizumab neutrališuća antitela, anti-varicella zoster virus i anti-John Cunningham (JC) antitela) odlično dopunjuju ove markere. U ovom preglednom radu je dat kratak rezime validiranih, klinički korisnih molekularnih biomarkera, kao i biomarkera u fazi istraživanja u MS koji se mogu  koristiti za predikciju, dijagnozu, određivanje aktivnosti bolesti i terapijskog odgovora u pogledu efikasnosti i bezbednosti lečenja.
Keywords: multipla skleroza; molekularni biomarker; neurofilament; cerebrospinalna tečnost; dijagnoza; terapijski odgovor