Biomarkeri hronične inflamacije povezane sa starenjem kao prediktora dužine života - Leposavić, Gordana; Stojić-Vukanić, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Činjenično je dobro argumentovano da hronična inflamacija niskog stepena koja se javlja u toku starenja ima važnu ulogu u razvoju čitavog spektra hroničnih bolesti, uključujući šećernu bolest, ishemijsku bolest srca, moždani udar, malignu bolest, hronično oštećenje bubrega, nealkoholnu masnu bolest jetre, neurodegenerativne i autoimunske bolesti, koje utiču na kvalitet i dužinu života starih osoba. Smatra se da ovaj fenomen nastaje kao rezultat slabljenja regulatornih mehanizama imunskog sistema i perzistentnog izlaganja organizma delovanju egzogenih i endogenih (generisanih oštećenjem ćelija oksidativnim stresom) antigenskih izazova, što se u literaturi opisuje terminom oksidativno-inflamatorno starenje. Imajući u vidu da se hronična inflamacija razvija klinički „nemo“, odnosno da postaje manifestna tek kada se razviju prethodno pomenute komplikacije, jasno je koliko je važno identifikovati biomarker(e) ili obrasce/klastere biomarkera te inflamacije. S obzirom na to da u ovom trenutku nema pouzdanih markera hronične inflamacije, ovaj pregledni rad je tako koncipiran da ukaže na probleme u identifikaciji biomarkera ili obrazaca/klastera biomarkera hronične inflamacije, s ciljem da stimuliše dalja istraživanja, ali i da da smernice za buduća istraživanja.
Keywords: životni vek; hronična inflamacija niskog stepena; nezarazne bolesti; oksidativno-inflamatorno starenje; biomarkeri hronične inflamacije