Da li pentraksin -3 doprinosi sniženju koncentracije lipoproteina niske gustine i terapiji statinima? Pentraksina -3 i lipoprotein niske gustine nakon terapije statinima - Vuković-Dejanović, Vesna; Spasojević-Kalimanovska, Vesna; Kalimanovska-Oštrić, Dimitra; Bogavac Stanojević, Nataša (Arhiv za farmaciju, 2022)
Pokazano je da statini snižavaju koncentracije inflamatornih markera, posebno visoko osetljivog C reaktivnog proteina (hsCRP), pri čemu je sniženje zavisno od doze leka. Pentraksin-3 (PTX3) je još jedan važan inflamatorni biomarker iz porodice pentraksina koji ima prognostičke karakteristike i olakšava dijagnozu kardiovaskularnih bolesti. U ovoj studiji je ispitivan efekat terapije statinima na koncentracije PTX3 i hsCRP, kao i sinergistički efekat  terapije, koncentracija PTX3 i hsCRP u snižavanju LDL-C. U studiju je uključeno 90 pacijenata kojima je koronarnom angiografijom procenjeno suženje koronarnih krvnih sudova. Rezultati su pokazali da statini smanjuju koncentraciju PTX3 (p=0,031). Koncentracije PTX3 i hsCRP značajno se razlikuju između grupa sa subkliničkim (p=0,011) i teškim oblikom stenoze (p=0,009). Primenom multiple logističke regresione analize uočena je veza između terapije statinima i niskih koncentracija PTX3 i LDL-C. Verovatnoća da će terapija statinima postići ciljne vrednosti LDL-C bila je najveća kod pacijenata sa niskim vrednostima PTX3 (OR=3,683, p=0,040), dok je multiplikativna interakcija bila 23,3. Efekat statina na sniženje PTX3 bio je veći u odnosu na efekat koji ostvaruje na hsCRP. Može se sugerisati da je terapija statinima bila uspešnija kod pacijenata sa niskim vrednostima PTX3.
Keywords: Pentraksin-3; hsCRP; statini; koronarna angiografija; multiplikativna interakcija; LDL-C